Vipavska dolina in Nova Gorica

vipavska-dolina-panorama-valley-slovenia-greenery-drone-photo-marijan-mocivnik

Rajska dolina obstaja

Rodovitna Vipavska dolina, ki jo na eni strani varujejo pobočja visokih planot, na drugi strani pa obdajajo nizki vinorodni griči, se na zahodu odpira v ravnico čezmejne Goriške. Dolina očara z lepoto naravnih pojavov, navduši ljubitelje aktivnosti v naravi in vsakogar dokončno osvoji z edinstvenimi vini ter odlično kulinariko. Poleg deltastega izvira reke Vipave v istoimenskem kraju, znanem po številnih mostovih, lahko popotnik odkriva slovite ostaline rimske utrdbe v Ajdovščini, srednjeveško mestece Vipavski Križ, značilne vipavske vasi in med številnimi gradovi tudi največjega, grad Rihemberk. Vipavska dolina, dolgo prezrti turistični biser, je danes ena najbolj trendnih slovenskih destinacij.

Nova Gorica in njena brezmejnost

Tik ob meji z Italijo, nedaleč od Gorice, je po drugi svetovni vojni zraslo mlado mesto Nova Gorica, mesto parkov, vrtnic in mladostnega utripa. Desetletja kasneje je meja zabrisana, dve Gorici sta zraščeni v prijazno somestje, ki ga bogatita dva jezika in dve kulturi. Sodobna Goriška s čezmejnim sodelovanjem razvija nov, v Evropi edinstven prostor sobivanja. Gorici sta skupaj pridobili naziv Evropska prestolnica kulture 2025. Nova Gorica slovi tudi kot mesto zabave. Dva zabaviščna centra in številni igralni saloni, ki ponujajo zabavo z najsodobnejšimi igrami na srečo in atraktivnimi šovi, dajejo mestu poseben utrip. 

Nova-Gorica-Slovenian-Tourist-Board-_-Alex-Štokelj
Photo: Alex Štokelj

Konferenčne zmogljivosti

V Novi Gorici so na voljo raznoliki prostori za kongresne dogodke, konference in simpozije, prilagodljivi potrebam dogodkov. Vodilni ponudnik je s svojimi restavracijami in hoteli družba Hit, dvorane pa so na voljo tudi v Obrtnem in Kulturnem domu. Sodobno tehnično opremljena prizorišča sprejmejo od 15 do 364 obiskovalcev.

Za neobičajna doživetja je v mestu mogoče prirejati tudi dogodke po meri, v zaprtih prostorih ali na prostem. Mestni trgi in ploščadi, arene v resortu Perla, parkirišča hotela Park in dvorana Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica so primer alternativnih prizorišč. Kongresne dogodke je mogoče organizirati tudi s kombiniranjem razpršenih atraktivnih lokacij, kot so vinske kleti, restavracije, gradovi, vožnja z vlakom in podobno.

Nastanitvene zmogljivosti

V Novi Gorici je devet hotelov, ki skupaj ponujajo 411 sob, oziroma 1.001 ležišč. Skupaj z Dijaškim domom in nastanitvenim domom Presta je ležišč v mestu 1.557. Vse nastanitve so relativno blizu centra mesta in vseh prizorišč za kongresne dogodke.

Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, ki so ga ustanovile Mestna občina Nova Gorica, občina Ajdovščina in občina Renče-Vogrsko, je ključni akter na področju razvoja turizma in promocije turistične destinacije Vipavska dolina ter čezmejne Goriške z Novo Gorico kot urbanim središčem. Zavod za turizem povezuje raznoliko ponudbo destinacije, od nastanitev, vrhunskih restavracij in turističnih kmetij do vinskih kleti in ponudnikov različnih doživetij. Destinacija slovi po odličnih možnostih za outdoor aktivnosti, Zavod za turizem sodeluje pri organizaciji velikih in odmevnih športnih dogodkov. Organizatorjem poslovnih in konferenčnih dogodkov nudi vso podporo, tako z informacijami o ponudbi kot s povezovanjem ponudnikov pri izvedbi večjih dogodkov.

Pod okriljem zavoda delujeta Turistično informacijski center Nova Gorica in Turistično informacijski center Ajdovščina.

Več informacij o kongresni destinaciji Nova Gorica: www.vipavskadolina.si 

Kontakt:

Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina
Trg Edvarda Kardelja 1
5000 Nova Gorica
Telefon: 05 330 46 00
E-mail: nova-gorica@vipavskadolina.si

Kontakt Skupine Hit:
Suzana Pavlin
Telefon: 05 336 42 34, 041 705 189
E-pošta: suzana.pavlin@hit.si
Spletna stran: www.hit.si

Instagram:  www.instagram.com/vipavavalley_official/ 

Facebook: www.facebook.com/VipavaValleySI