Maribor, mesto, kjer se prepletata kultura in šport

Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji in predstavlja poslovno, znanstveno, izobraževalno, kulturno ter politično središče vzhodnega dela države. Je očarljivo mesto z globokimi kulturno-zgodovinskimi koreninami, ki segajo daleč nazaj v srednji vek. Tu je dom najstarejše trte na svetu, ki raste in rodi v samem mestnem jedru. Lega na križišču pomembnih evropskih poti je zaznamovana z izjemnimi naravnimi danostmi, saj je mesto vpeto med zelene gozdove pogorja Pohorje, sončno vinorodno krajino in porečje reke Drave. To predstavlja izjemne pogoje za bogato vinsko tradicijo, prav tako pa za močno športno prisotnost. Okoliška vinorodna pokrajina se ponaša z uspešnimi vinarji in vinskimi kletmi, katerih zgodbe žanjejo priznanja z vsega sveta. Mariborsko Pohorje, ki velja za največje slovensko smučarsko središče, pa se pozimi pobeli v mesto smučišče, ki slovi tudi po mednarodnih športnih prireditvah.

Maribor je univerzitetno mesto, kjer domuje druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji. Med sedemnajstimi fakultetami je zelo pomembena Medicinska fakulteta in z njo povezan Univerzitetni klinični center Maribor, ki deluje že vse od 18. stoletja.

Mesto pa se ponaša tudi z edinstveno in vrhunsko mestno kulturo, ki je močno vpeta v mestni vsakdan, saj se tukaj tekom celega leto odvijajo številni vrhunski festivali. Da živahen utrip mesta nikoli ne potihne, pa poskrbijo številni kulturni hrami, mesto pa bogatijo izjeme umetniške in kulturno-zgodovinske dragocenosti muzejev, galerij in razstavišč.

Konferenčne zmogljivosti

Destinacija Maribor – Pohorje se s svojimi kakovostnimi kongresno-poslovnimi kapacitetami in možnostmi za številna edinstvena doživetja vse bolj uveljavlja kot gostitelj kongresov, seminarjev in srečanj. Z zelenim Pohorjem in s sončnimi vinorodnimi griči je destinacija nadvse primerna za organizacijo butičnih zgodb, incentive dogodkov in manjših kongresov.

Na voljo so tako velike kongresne dvorane, z moderno tehnično opremo, kot tudi zanimiva alternativna prizorišča, primerna za manjše skupine. Med ponudniki klasičnih dvoran so Kongresni center Habakuk in Hotel City Maribor, ki sprejmeta vsak po 700 obiskovalcev, Casino & Hotel Mond za do 250 obiskovalcev ter Draš, ki je primeren za skupine do 180 obiskovalcev. Za malo drugačno, edinstveno izkušnjo pa svoje prostore ponujajo lokacije, ki bodo pustile trajen in dober vtis. V Pokrajinskem muzeju Maribor, ki se nahaja v starem gradu, lahko v imenitni Viteški dvorani ali romantičnem Rokokojskem stopnišču priredite dogodek s pridihom edinstvenega historičnega vzdušja. Svečana Kazinska dvorana v Slovenskem narodnem gledališču nudi prizorišče s kristalnimi lestenci in baročnim okrasjem, ki nikogar ne bo pustilo ravnodušnega. Čudovit dvorec vinske kleti Dveri-Pax z bogato zgodovino in mamljivo kulinarično ponudbo, pa bo navdušil tudi najbolj zahtevne obiskovalce.

Nastanitvene zmogljivosti

V Mariboru so na voljo nastanitve različnih kategorij in vrst, v katerih je trenutno 2.774 sob. V strogem centru Maribora je v sklopu hotelov s tremi in štirimi zvezdicami na voljo 419 hotelskih sob, dodatna prenočišča pa se ponujajo v penzionih, apartmajih, mladinskih in študentskih domovih ter zasebnih sobah. V vseh kategorijah skupaj celotna občina Maribor obsega 6.201 ležišč.

O turističnem združenju

Vse od leta 2009 Kongresni urad Maribor pomaga kongresnim ponudnikom v destinaciji s promocijo kongresne ponudbe na mednarodnih borzah in sejmih doma in v tujini. Organizatorjem dogodkov nudi nevtralne informacije o konferenčnih kapacitetah in ponudnikih ter strokovno pomoč pri izvedbi kongresov in srečanj. Prav tako v sodelovanju z lokalnimi ponudniki pripravlja vsebine za oglaševanje in promocijo MICE produkta ter tako razvija poslovni turizem in povezuje lokalne partnerje.

pohorje_pohodniki_slovenia_slovenija_maribor_pohorje_jurij_pivka_2
Photo: Jurij Pivka

Več informacij o kongresni destinaciji Maribor: https://www.visitmaribor.si/si/kongresi-in-srecanja/

Kontakti turističnega združenja:

Zavod za turizem Maribor – Pohorje
Partizanska cesta 6a
2000 Maribor
Telefon: 02 23 46 611
E-pošta: convention@maribor.si

Nataša Jančar
Telefon: 02 234 66 11
E-pošta: natasa.jancar@maribor.si

Instagram: visitmaribor, #visitmaribor, #mojmaribor
Facebook: Visit Maribor, @VisitMaribor

Preberite tudi

Vipavska dolina in Nova Gorica

Rajska dolina obstaja Rodovitna Vipavska dolina, ki jo na eni...

Portorož, poslovna srečanja s pogledom na morje

Portorož je najpomembnejše turistično središče slovenskega dela Istre z...

Nova Gorica, mesto vrtnic in zabave

Nova Gorica je privlačno mesto v dveh državah, ki...

Ljubljana, privlačna prestolnica za odlična srečanja

Ljubljana je kompaktna prestolnica z 295.000 prebivalci, ki jo...

Kranjska Gora, srečanja s čudovito kuliso v objemu narave

Kranjska Gora je očarljivo alpsko mesto s slikovito pokrajino....