Maribor med top 3 najboljšimi evropskimi destinacijami v 2023!

V tekmovanju za najboljšo evropsko destinacijo v letu 2023 je Maribor zasedel odlično 3. mesto in prejel naziv najboljše evropske kulinarične destinacije. Po 21 dneh glasovanja za 21 evropskih destinacij je štajerska prestolnica z več kot 68.600 zbranimi glasovi prehitela turistične ikone, kot so Dunaj, London, Kopenhagen in Praga, med kulinaričnimi destinacijami pa Rim, Porto in Pariz.

Naziv najboljše evropske destinacije je prejela Varšava, na drugem mestu ji sledijo Atene. Na najbolje obiskani turistični spletni strani v Evropi www.europeanbestdestinations.com je bilo skupno oddanih 686.244 glasov iz 178 držav. 48 odstotkov glasov je prispelo iz Evrope in 52 odstotkov izven Evrope. Za Maribor so v največji meri glasovali v Združenem kraljestvu (28 odstotkov glasov), Združenih državah (13 odstotkov), Nemčiji (11 odstotkov), Avstriji (9 odstotkov), Franciji (6 odstotkov) in Italiji (5,4 odstotkov). 

Tekmovanju in današnji razglasitvi rezultatov sledi intenzivna mednarodna promocija sodelujočih destinacij, ki vključuje tudi prestižne medije, kot so Forbes USA, Condé Nast Travelers, National Geographic, Corriere Viaggi, Yahoo in Geo. Potencialni doseg platforme European Best Destinations je preko 400 milijonov popotnikov in predstavnikov zainteresirane javnosti z ocenjeno marketinško vrednostjo preko 1,6 milijona evrov.

Zavod za turizem Maribor je v času glasovanja za najboljšo evropsko destinacijo izvajal digitalno kampanjo “Vote for Maribor” in k podpori pri glasovanju pozval široko bazo turističnih deležnikov in partnerskih organizacij. Ob krovnem sporočilu kampanje “Maribor je najboljša destinacija v letu 2023” so s privlačnim in zabavnim promocijskim videom nagovarjali k obisku evropske prestolnice kulture, v mesto Guinnessove rekorderke najstarejše trte ter v odlično gastronomsko in outdoor destinacijo.

Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor: “Navdušen sem nad uvrstitvijo našega Maribora v izboru European Best Destinations 2023. Rezultat je posledica razvoja ne samo mesta, ampak tudi celotne širše regije, Partnerstva za Pohorje in Štajerske ter povezanosti vseh ključnih partnerjev. Hvala vsem, ki ste glasovali in nas skupaj popeljali na odlično tretje mesto. Znova smo pokazali, da se lahko kosamo s prestolnicami!”

Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor: “Z uvrstitvijo med tri najboljše evropske destinacije letošnjega leta smo dosegli glavni cilj, to je širši evropski in svetovni javnosti predstaviti našo odlično turistično destinacijo, in dokazali, da lahko s sadovi svojega dela posegamo po najvišjih priznanjih. Današnje zagotovo pomeni veter v krila za vse turistične ponudnike Maribora in širše okolice; želim si, da bi prav naši ponudniki v največji možni meri izkoristili naziv, s katerim se bomo ponašali skozi vse leto in se še trdneje zasidrali na evropski turistični zemljevid.” 

Visit Maribor

Več informacij: https://www.visitmaribor.si/si/

Preberite tudi

Prijave letošnjih kandidatov za Kongresne ambasadorje 2024 so odprte

Ljubljana, 19. junija, 2024 Prijave za letošnje Kongresne ambasadorje Slovenije...

Drugo srečanje kongresnih ambasadorjev Slovenije v 2024: Trajnost in nove priložnosti v središču pozornosti

Konec maja 2024 je potekalo 2. srečanje kongresnih ambasadorjev...

Znani so prejemniki nazivov Kongresna ambasadorka / Kongresni ambasador za leto 2023

Ljubljana, 25. oktober Kongresni urad Slovenije je 25. oktobra v Cukrarni...

Septembra je Ljubljana gostila EUROTOX 2023

Med 10. in 13. septembrom 2023 je Ljubljana gostila...

Prijave letošnjih kandidatov za Kongresne ambasadorje 2023 so odprte

Prijave za letošnje Kongresne ambasadorje Slovenije so že odprte....