Slavnostna seja Znanstveno-raziskovalnega središča Koper ob zaključku praznovanja 25. obletnice: »Četrt stoletja odstiranja resnic«

Znanstveno-raziskovalno središče Koper
Foto: Znanstveno-raziskovalno središče Koper

V četrtek, 5. decembra, je Znanstveno-raziskovalno središče Koper (ZRS Koper) v dvorani Sv. Frančiška Asiškega s »Slavnostno sejo zbora zaposlenih« slovesno sklenil teden praznovanja 25. obletnice njegove ustanovitve. Dogodka se je udeležilo več kot 160 ljudi, med njimi je bilo prisotnih veliko pomembnih gostov iz Slovenije in tujine. Znanstveno-raziskovalno središče Koper letos obeležuje 25. obletnico ustanovitve. Ob tej pomembni obletnici se je v prvem tednu decembra zvrstilo več dogodkov, zaključili pa so s slavnostno sejo zbora zaposlenih, katere častni gost je bil napovedan minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Žal se dogodka ni udeležil, so pa bili na ZRS Koper zelo počaščeni s prisotnostjo številnih visokih gostov, še posebej pa z obiskom rektorja ljubljanske univerze prof. dr. Igorja Papića, ki se je dogodka udeležil v času, ko tudi Univerza v Ljubljani slavi častitljiv jubilej, 100-letnico ustanovitve.

V dvorani Sv. Frančiška Asiškega so bili prisotni tudi župani vseh štirih obalnih občin, direktorji in predstavniki drugih javnih raziskovalnih zavodov, univerz, fakultet, predstavniki ministrstva in države iz vse Slovenije kot tudi iz tujine, gospodarstveniki ter nenazadnje tudi članice in člani upravnega odbora in znanstvenega sveta ZRS-ja in seveda slavljenci – zaposleni na ZRS Koper.

Svoje poglede na znanost je na slavnostni seji predstavil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Jernej Štromajer, v preteklost sta se ozrla prva direktorica ZRS Koper prof. dr. Lucija Čok in direktor ZRS v letih 2000 in 2012 prof. dr. Darko Darovec, dogajanje zadnjih let pa je povzel predsednik upravnega odbora ZRS Koper Tomaž Može.

Zbrane je kot prvi nagovoril gostitelj, aktualni direktor ZRS Koper prof. dr. Rado Pišot, ki se je spraševal o pomenu odgovornosti politične javnosti do razvoja akademskega okolja na Obali, na drugi strani pa se je poklonil akterjem vseh 25 let, ki so prispevali k uspešni zgodbi ZRS Koper.
Ob tej priložnosti so na ZRS Koper izdelali tudi zbornik »Četrt stoletja odstiranja resnic«, ki so ga prejeli vsi udeleženci slavnostne seje. V njem so predstavljeni pomembni mejniki organizacijsko-statusnega razvoja ZRS, največji dosežki inštitutov in infrastrukturnih enot koprske znanstveno-raziskovalne ustanove ter pogledi nekaterih sodelavcev na dosedanje delo ter želen razvoj v prihodnosti.

Znanstvenoraziskovalno središče Koper

Znanstveno-raziskovalno središče Koper
Foto: Znanstveno-raziskovalno središče Koper
Znanstveno-raziskovalno središče Koper
Foto: Znanstveno-raziskovalno središče Koper