Pregled projektov in aktivnosti IRCAI centra

Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO – IRCAI

Kongresni urad Slovenije je na lanskem spomladanskem srečanju v okviru Slovenskega ambasadorskega programa gostil predstavnika prvega Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (International Research Centre on Artificial Intelligence under the auspices of UNESCO = IRCAI) s sedežem v Ljubljani. 

Vabljena govornika, g. Gašper Hrastelj, predstavnik Slovenske nacionalne komisije za UNESCO in dr. Marko Grobelnik, raziskovalec v laboratoriju za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan, predstavnik centra IRCAI, sta z vabljenimi gosti delila več informacij o samem povodu in cilju vzpostavitve Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO v Sloveniji. Center IRCAI je  vsekakor postavil Slovenijo v sam vrh globalnega tehnološkega dogajanja. 

Glede na razvoj umetne inteligence in pomen izbrane tematike za prihodnost, smo s strani IRCAI centra pridobili podrobne informacije o izvedenih in načrtovanih aktivnostih v sklopu IRCAI centra. Z vami delimo celotno sporočilo, ki so nam ga posredovali. Na voljo je na povezavi.

Virtualna otvoritev Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (IRCAI) je potekala med 29. – 30.3.2021. V sklopu predstavitve je bila pripravljena publikacija s ključnimi informacijami, ki je na voljo na povezavi

Slovenija bo v drugi polovici 2021 drugič predsedovala Svetu EU. Kot prioritete in glavni cilji slovenskega predsedovanja Svetu EU so izpostavljene tudi digitalna transformacija, umetna inteligenca in nova vizija izobraževanja. Na teh področjih je IRCAI med pripravami in tekom predsedovanja predviden kot sogovornik in soorganizator na dogodkih, ki bodo pripomogli k promociji Slovenije zunaj njenih meja, ter ustvarjanju dialoga o aktualnih temah, povezanih z UI in cilji trajnostnega razvoja. Načrtovanje teh aktivnosti poteka med ustreznimi institucijami Vlade Republike Slovenije, generalnimi direktorati Komisije in IRCAI. V sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve RS IRCAI organizira 11 dogodkov na temo umetne inteligence in ciljev trajnostnega razvoja, ki se bodo odvili po 10 ambasadah in predstavništvih Slovenije po svetu. Novembra 2021 je IRCAI bil v sklopu slovenskega predsedovanja povabljen, da skupaj z Generalnim direktoratom za Izobraževanje, mladino, šport in kulturo organizira osrednji dogodek vseevropskega hackathona DigiEduHack.

Vabimo vas k pregledu tudi ostalih vsebin v knjižnici in na spletni strani IRCAI centra: https://ircai.org.

Za vse morebitne dodatne informacije se lahko obrnete direktno na IRCAI center. 

Tudi v prihodnje vas bomo obveščali o aktivnostih v sklopu mednarodnega raziskovalnega centra IRCAI. Veselimo se sodelovanja z njimi tudi v prihodnje. 

Vir informacij: IRCAI, https://ircai.org

Preberite tudi

Znani so prejemniki nazivov Kongresna ambasadorka / Kongresni ambasador za leto 2023

Ljubljana, 25. oktober Kongresni urad Slovenije je 25. oktobra v Cukrarni...

Kongresni urad Slovenije in Steklarna Rogaška – Eleganca v partnerstvu

Na kongresnem uradu Slovenije se zaključujejo priprave na sklepni...

Septembra je Ljubljana gostila EUROTOX 2023

Med 10. in 13. septembrom 2023 je Ljubljana gostila...

Na poslovnem forumu v Luksemburgu v ospredju turizem, vesoljski sektor in lesarstvo

Ob obisku predsednika Vlade RS dr. Roberta Goloba v...

Prijave letošnjih kandidatov za Kongresne ambasadorje 2023 so odprte

Prijave za letošnje Kongresne ambasadorje Slovenije so že odprte....