Največji politično-poslovni dogodek od l. 1991 na Gospodarskem razstavišču

5. in 6. junija se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odvil največji politično-poslovni dogodek v zgodovini samostojne Slovenije – 4. konferenca pobude Tri morja v regiji med Jadranskim, Baltskim in Črnim morjem. Dogodka se je na povabilo Predsednika republike Boruta Pahorja udeležilo devet predsednikov, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in ameriški sekretar za energijo Rick Perry. Na srečanju je sodelovalo 12 držav članic Evropske unije: Avstrija, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Estonija, Madžarska, Latvija, Litva, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija.

V okviru vrha je premier Marjan Šarec gostil poslovni forum te pobude, ki je potekal na Gospodarskem razstavišču in se ga je udeležilo več kot 550 gostov. Na dvodnevnem dogodku so skušali institucionalne in zasebne vlagatelje prepričati o financiranju čezmejnih projektov sodelovanja na energetskem, prometnem in digitalnem področju. Med slovenskimi projekti so obravnavali tudi trenutno največji infrastrukturni projekt – drugi tir Koper-Divača. Dogodek se je odvijal v kompleksu Marmornih dvoran ter številnih manjših dvoranah, kot sta Urška in Povodni mož, pod najstrožjimi varnostnimi ukrepi. Organizator Ministrstvo za zunanje zadeve je sodelovanje z ekipo Gospodarskega razstavišča ocenil zelo pozitivno. Izrazili so navdušenje nad odnosom osebja, profesionalnostjo tehnične ekipe, hostesami pa tudi nad postavitvijo oziroma izgledom Marmorne dvorane, kjer se je odvijala glavnina foruma.

Naj spomnimo, da  so se aprila lani na gospodarskem razstavišču odvili Dnevi Ten-T – odmevni prav tako politični dogodek na najvišji ravni, ko je evropska komisarka za promet Violeta Bulc gostila 26 ministrov za transport, člane evropskega parlamenta, predstavnike EIB, evropske koordinatorje jedrnih koridorjev in druge odločevalce na področju naložb v pametno, varno in zeleno mobilnost. Dnevov Ten-T se je udeležilo prek 2000 udeležencev. TEN-T oziroma Trans-European Transport Network je vseevropsko prometno omrežje, ki je izhodišče evropske prometne politike. Cilj prometne politike je zgraditi vseevropsko omrežje cest, železniških prog, rečnih in pomorskih plovnih poti, pristanišč, letališč in terminalov, ki bodo povezali Evropo in krepili družbeno, ekonomsko in ozemeljsko celovitost Evrope. Na Dnevih TEN-T so organizirali tudi ministrsko srečanje držav zahodnega Balkana, Turčije in južnih sredozemskih držav. Srečanje je potekalo v vseh 23 dvoranah Gospodarskega razstavišča.

Preberite tudi

Znani so prejemniki nazivov Kongresna ambasadorka / Kongresni ambasador za leto 2023

Ljubljana, 25. oktober Kongresni urad Slovenije je 25. oktobra v Cukrarni...

Kongresni urad Slovenije in Steklarna Rogaška – Eleganca v partnerstvu

Na kongresnem uradu Slovenije se zaključujejo priprave na sklepni...

Septembra je Ljubljana gostila EUROTOX 2023

Med 10. in 13. septembrom 2023 je Ljubljana gostila...

Na poslovnem forumu v Luksemburgu v ospredju turizem, vesoljski sektor in lesarstvo

Ob obisku predsednika Vlade RS dr. Roberta Goloba v...

Prijave letošnjih kandidatov za Kongresne ambasadorje 2023 so odprte

Prijave za letošnje Kongresne ambasadorje Slovenije so že odprte....